18 december 2018
Rick Geenen
Een succesvolle mindset tijdens de Feestdagen

Een succesvolle mindset tijdens de Feestdagen

Eind 2017 schreef ik een blog over het verschil tussen goede voornemens en échte doelen. In de december maand krijgen we altijd extra veel vragen, want de Feestdagen komen eraan. Hoe ga jij dat aanpakken met al die feestdagen en sociale gelegenheden zonder een flinke gewichtstoename? Dit is onmogelijk. Of toch niet? In deze blog nemen we een kijkje in het hoofd van iemand met “een succesvolle mindset” en bij iemand met een “falende mindset”.

Genieten versus eten tot je bomvol zit

Oftewel: ga je voor kwaliteit of voor kwantiteit? Een bordje met de dingen die je écht lekker vindt of schranzen zonder na te denken. Waarschijnlijk geniet je meer van de dingen die je écht lekker vindt. En geef toe: zo’n bomvol gevoel achteraf is niet eens prettig. 

Nadenken of plannen versus emoties laten overheersen

Een beetje plannen tijdens de feestdagen kan enorm helpen. Het laat je nadenken over wat er gaat komen en welke keuzes jij kunt maken. Er zijn geen foute keuzes. Mensen met een succesvolle mindset bedenken vooraf een plannetje en laten zich minder leiden door de emoties/gevoelens van dat moment.

Meteen “back on track” versus “na de jaarwisseling weer beginnen” 

Het probleem zit vaak niet eens bij de Feestdagen zelf. De dagen om de Feestdagen heen zijn vaak ongestructureerd en hectisch, waardoor we sneller geneigd zijn “minder goede” keuzes te maken. “De succesvolle mindset” pakt de draad gelijk weer op terwijl de ander het uitstelt tot ‘na de jaarwisseling’.

Lekker even bewegen/wandelen versus “bankhangen”

Een frisse neus halen en even lekker de benen strekken kan een fijne activiteit zijn. Er is ook zeker niks mis met een dagje lekker “bankhangen”. Het gevoel even actief bezig te zijn, geeft voldoening. Geef je zelf niet de goedkeuring om meer te eten als je toch gaat wandelen of bewegen. In verhouding verbrand je niet heel veel calorieën met wandelen.  

Zoeken naar oplossingen versus denken in problemen

Mensen die denken in oplossingen zijn succesvoller dan mensen die denken in problemen. ‘Ik ga keuzes maken in de hoeveelheid producten/maaltijden die ik krijg’ klinkt heel anders dan ‘met de Feestdagen is het onmogelijk om goede keuzes te maken’. Natuurlijk zijn de verleidingen groter. Door slimme keuzes te maken in hoeveelheden, portiegrootte en producten bespaar je waarschijnlijk enorm veel calorieën zonder dat het minder gezellig wordt. Daarnaast kun je nadenken over wat je doet met drinken. Hier zitten namelijk veel verborgen calorieën in. 

Iedereen die vragen heeft óf nog goede tips of voorbeelden heeft van “een succesvolle mindset”. Wij zien jullie reacties graag tegemoet onder deze post.