30 augustus 2018
Egon Claessen
Vergelijken met een ander

Vergelijken met een ander!

Het punt van vergelijken is dat er altijd wel iemand is die in jouw ogen er beter uit ziet en een indrukwekkender of sneller resultaat heeft bereikt. Vervolgens zit jij opgescheept met onzekerheid, frustraties over je eigen proces en een minderwaardig gevoel en daar heb je natuurlijk helemaal niets aan. Vaak ben je geneigd jezelf te vergelijken met anderen die iets hebben wat jij niet (of in mindere mate) hebt. Je vergelijkt jezelf met diegene die wel een strakke lijn heeft, gespierde benen of slanke taille. Het punt is dat er áltijd wel iemand zal zijn die op bepaalde vlakken iets heeft wat jij nog niet hebt (mooie auto, groener grasen ga zo maar verder). Hou het bij jezelf en kijk naar je eigen bereikte resultaten en jouw sterke punten. Laat de aanpak van een ander je inspireren en je ogen openen voor wat er mogelijk is en vooral niet demotiveren.

Je kent niet het verhaal van een ander

Je weet in de meeste gevallen niet het achterliggende verhaal, het gebruikte plan of de moeite die een ander erin gestopt heeft om zijn resultaat te bereiken. Een ander heeft net zo goed hard moeten werken voor het bereiken van zijn doelen. Iedereen (ook jouw voorbeelden of inspiratiebronnen) krijgen weleens te maken met tegenslagen, hebben soms geen zin om te trainen of op hun voeding te letten.

Mentale progressie

Niet alle vooruitgang is fysiek. Meer zelfvertrouwen, mentale veerkracht, terugvallen zien als leermomenten zijn allemaal voorbeelden van belangrijke progressie. Je vergelijkt jezelf altijd op zichtbare aspecten zoals de weegschaal en niet op de ‘niet-zichtbare’ progressie. Staar je daarom niet blind op het fysieke resultaat van een ander. Wanneer je focust op een mentale gedragsverandering zal je vroeg of laat een bijbehorende fysieke verandering ondergaan die past bij jouw doelen en waar jij je goed bij voelt.

Wat wil ik hier nu mee duidelijk maken?

Ieders progressie en de daar bijbehorende route is uniek. Ieder heeft andere doelen, sterktes, zwaktes, talenten, capaciteiten en krijgt te maken met andere obstakels. Hierdoor is het tijdspad op weg naar jouw gewenste resultaat niet te vergelijken met die van een ander. Vergelijk jouw begin niet met iemand die wellicht al jaren bezig is. Focus je op de route en doe iedere dag datgene wat jou dichterbij jouw doelen gaat brengen.

Is het dus slim om je te vergelijken met een ander?

Nee, hoe cliché het ook mag klinken, er zijn al genoeg anderen. Het draait om jouw eigen ontwikkeling en niet die van een ander. Het is dan ook niet de uitdaging om beter te worden dan een ander, maar om een betere versie van jezelf te worden. Je kan jezelf anders wel blijven vergelijken, want er zal altijd iemand zijn die iets in de overtreffende trap heeft. Je bent zelf tot veel meer in staat dan je voor mogelijk houdt, dus durf in jezelf en het behalen van jouw doelen te geloven.

Zodoende is de boodschap van deze blog: Streef ernaar om de beste versie van jezelf te worden en niet die van iemand anders!