Sander Huveneers

Marinier Sander Huveneers wat een proces heb je doorgemaakt! We hebben in het zwembad gelegen, op de atletiekbaan gestaan, door het bos gelopen en nog veel meer. Zou je kunnen uitleggen hoe jij dit proces hebt ervaren?

Werken als Marinier, met de specialisatie Tamboer. Een functie waarin je als Militair werkt en bij ceremonies ingezet wordt als muzikant. Dat is mijn droombaan. Muziek maken kan ik, echter de zware fysieke eisen die nodig zijn voor de Mariniersopleiding, daar wist ik geen raad mee.

Door in mijn netwerk rond te vragen kreeg ik het telefoonnummer van Egon. Hij wist exact te verwoorden wat ik niet kon omschrijven en gaf mij de zekerheid dat FitNet mij kon helpen mijn doel te bereiken: het voldoen aan de keuringseisen, plus het opwerken naar de Mariniersopleiding.

Bij het intakegesprek kwamen een aantal zaken aan bod. Er werd gevraagd aan welke eisen ik moest voldoen. Egon en Rick vertelden vervolgens waarom ik juist daarop getest werd. Dit gaf mij een stuk achtergrondinformatie waarvan ik later in de opleiding veel profijt had. Verder is gekeken naar mijn (sport-)achtergrond en of ik al bepaalde voorkennis had op het gebied van training en fitness. Ik wist uit een eerdere keuring dat mijn schouder hypermobiel was. Dit verdiende extra aandacht tijdens de trainingen vanwege de blessuregevoeligheid. Ook hierbij werd er uitgebreid verteld hoe het gewricht in elkaar zit en hoe dit door training te versterken is.

Egon stelde ook vragen over mijn dag- en weekindeling. Op basis hiervan werd een trainingsschema gemaakt wat paste bij mijn drukke leven met werk en hobby’s. 

Omdat mijn eerste keuring, de fitheid-test, al vrij snel plaatsvond waren de eerste weken behoorlijk intensief. De focus lag op krachttraining en hardlopen. Ik had nog nooit gefitnest, maar door de goede begeleiding van Egon leerde ik snel hoe ik de oefeningen goed moest uitvoeren. Telkens gingen we een stapje dieper in op de bewegingen zodat ik ze steeds beter onder controle kreeg. Als ik het even niet meer wist, wist Egon mij te helpen en te motiveren waardoor het uiteindelijk wel lukte. Om mijn hardlopen te verbeteren nam Egon mij mee naar een sintelbaan. Hier hebben we gewerkt aan mijn looptechniek en aan mijn ademhalingstechniek. Dit zorgde ervoor dat mijn prestaties enorm vooruit gingen. De fitheidstest heb ik dan ook behaald.

Ik mocht me inschrijven voor de MAST, de Mariniers Selectie Test. Hier wordt je 3 dagen nogmaals fysiek en mentaal getest, maar dan op de kazerne door instructeurs van de opleiding. Je krijgt dan een goed beeld van hoe het er tijdens de opleiding uit gaat zien.

Ik had al veel verhalen gehoord over de MAST en hierdoor twijfelde ik of ik het wel zou kunnen halen. Egon en Rick bleven maar zeggen dat ik goed voorbereid was en dat als ik maar in mezelf geloofde ik het zeker ging halen. “Laat je niet gek maken en doe gewoon wat ze van je vragen” Dat gaf Egon me nog mee. 

Een belangrijk onderdeel is Circuit Brienenoord. Een PT-sessie buiten de kazernepoort. Je wordt als groep fysiek maximaal uitgedaagd met til-, sleep- en draagoefeningen. Sprints en een natte overall zitten ook in het programma.

Daarnaast is er ook een zwem-test. Ik had een grof idee van wat er van me verwacht werd en ook dit hebben Rick en Egon uitgewerkt in enkele zwemtrainingen. Ik heb kunnen oefenen met het opduiken van een ‘slachtoffer’ en het (onderwater-)zwemmen met kleding aan. Hierdoor was de zwemtest ook uiteindelijk goed te doen.

Na 3 dagen MAST stond ik buiten de poort met een mooi formulier: MAST Behaald. Op naar de volgende stap.

De volgende keuringen, psychologisch en medisch, waren wat verder vooruit gepland. Rick en Egon hebben in een gesprek toegelicht hoe ze me wilden opwerken voor de opleiding. Er werd een verdeling gemaakt tussen kracht, hardloop en mentale trainingen. Rick nam het krachtgedeelte voor zijn rekening. Egon het hardloop en mentale gedeelte. 

Ik merkte dat ik sterker werd en daardoor werd het fitnessen een leuke uitdaging waar ik telkens naar uitkeek. Waar ik in het begin moeite had om de oefeningen uit te voeren, kon Rick me nu uitdagen om net een beetje verder te gaan of nóg wat beter op mijn techniek te letten. Ook leerde ik steeds beter mijn grenzen te herkennen. Ik ging in het begin vaak té ver door, waardoor ik soms duizelig werd. Egon leerde mij hoe mijn lichaam werkt. Hoe mijn voedingspatroon invloed kon hebben op mijn trainingen en hoe ik tijdens trainingen kon herkennen wanneer ik een grens bereikte. Dit heb ik later tijdens de zwaardere weken van mijn opleiding kunnen gebruiken om inzetbaar te blijven. Mijn hardlooptechniek verbeterde zich en Egon liet me met behulp van filmpjes zien waar ik nog aan kon werken. 

Naast de buitentrainingen (in weer en wind) op de hardloopbaan, namen Rick en Egon me ook mee het bos in. In het Danikerbos, doodop na het beklimmen van de zandberg, werd ik weer aangespoord om nóg een ronde door te gaan. Ik kon niet meer, dacht ik, maar als Rick en Egon me aanmoedigden, dan lukte het toch altijd weer.

In het bos was het niet alleen hard trainen, maar ook nadenken over hoe je beweegt. Traplopen, over hekjes springen en andere obstakels nemen. Egon prikkelde mij om hierover na te denken en ik weet zeker dat dit mij geholpen heeft om de bivak-weken zonder blessures te doorstaan. Hier blijkt maar weer uit hoe breed FitNet nadenkt over de manier waarop ze je begeleiden.

Na de psychologische keuring kwam mijn Medische keuring. De Fysio testte al mijn gewrichten en mijn schouder was prima getraind. Ik was goedgekeurd om te starten aan een van de zwaarste basisopleidingen bij defensie. Nu was het zaak om te focussen op de opleiding. Het belangrijkste was blessurevrij blijven. Rick en Egon hebben mij uitgedaagd, maar tegelijkertijd ervoor gezorgd dat er niks mis zou gaan. De trainingen werden steeds meer gecombineerd waardoor ik zou wennen aan de situatie in de opleiding.

Tijdens de mariniersopleiding betrapte ik me er steeds op dat ik situaties herkende die Egon of Rick me tijdens het trainen hebben laten ervaren. Er waren uiteraard ook veel nieuwe ervaringen, maar op een of andere manier kon ik altijd terugvallen op hetgeen wat ik geleerd had bij FitNet. Ik was zeker niet de sterkste van het blok, maar terwijl ik steeds verder kwam in de opleiding en er steeds meer cursisten afvielen, ontwikkelde ik mijzelf nog verder tot een punt waarop ik er zelf in begon te geloven dat ik het einde zou gaan halen. Tijdens de weekenden die ik thuis was heb ik nog regelmatig gebeld met Rick en Egon. Ze hadden telkens weer antwoorden op mijn vragen en advies om de volgende week(en) weer door te komen.

Na een halfjaar afbreken en vervolgens opbouwen, is het mij gelukt om de Elementaire vakopleiding Mariniers te voltooien. Ik ben er trots op dat ik mezelf nu Marinier mag noemen en verder kan gaan met mijn specialisatie tot Marinier Tamboer.

Door de kennis wat ik bij FitNet heb opgedaan kan ik nu ook zelfstandig mijn lichaam op kracht en conditie houden. De band die ik met Rick en Egon heb opgebouwd is super en ik weet dat als ik vragen heb ik altijd op ze kan terugvallen.

Ik weet zeker dat zij iedereen kunnen helpen om op fysiek maar ook zeker op mentaal gebied verder te komen en uiteindelijk zelfstandig verder te gaan met hetgeen wat je bij FitNet hebt geleerd.

Rick en Egon, BEDANKT!

Marinier Huveneers.