'De verandering die je zoekt, zit altijd in jezelf'

'De verandering die je zoekt, zit altijd in jezelf'

8 kenmerken van een goede coach

Terug naar Blogoverzicht

Je hebt misschien al een trainer of bent ernaar op zoek. Tegenwoordig zijn er veel verschillende trainers. Denk hierbij aan fitnesstrainers en personal trainers. Waar de ene trainer een 2-daagse cursus heeft afgerond en zich trainer noemt, heeft de ander 10 jaar in de schoolbanken gezeten. Kortom, er is dus veel verschil in het traject dat iemand aflegt om zichzelf trainer te mogen noemen. In dit blog bespreken wij de kenmerken waaraan, vanuit onze visie, een goede personal trainer moet voldoen.

#1. Je trainer neemt echt de tijd voor jou en niet alleen tijdens de uren die jij hebt betaald.
Een trainer die betrokkenheid toont, luistert en altijd voor jou klaar staat, geeft jou de motivatie om door te pakken, wanneer het even tegenzit tijdens je traject. Al is het een vraag over een pijntje, over voeding of een specifieke oefening. Het is altijd fijn om een sparringpartner te hebben in je leven.

#2. Samen met je trainer stel je een plan op dat echt bij jou past.
Het coachen van mensen vereist maatwerk. Ieder persoon is uniek en heeft dus ook een andere aanpak nodig. Wanneer je een persoonlijk doel hebt is het belangrijk dat je op één lijn zit met je trainer. Als dit niet het geval is kan het tot een vervelende ervaring leiden en dit zorgt voor een grote teleurstelling. Daarom is het belangrijk dat je trainer meedenkt met het opstellen van een haalbaar en realistisch doel.

#3. Je trainer is transparant en recht door zee.
Een goede persoonlijke coach durft open en eerlijk te zijn. Op deze manier weet je wat je aan je coach hebt. Hij durft kritisch te kijken naar jouw persoonlijke proces en doelen bij te stellen wanneer nodig.

#4. Je trainer is professioneel opgeleid en wil zichzelf blijven ontwikkelen.
Of je coach nou een 2-daagse cursus heeft gehad of een hbo-opleiding heeft afgerond. Het is altijd belangrijk om een coach te hebben, die zichzelf wil blijven ontwikkelen en ook het beste uit zichzelf wil halen. Een goede personal coach kan jou goed uitleggen waarom je bepaalde oefeningen juist wel moet doen, maar nog belangrijker: hij kan je uitleggen waarom je bepaalde dingen juist niet moet doen. Succes gegarandeerd!

#5. Je trainer is bezig met een proces voor de lange termijn.
Een verandering bewerkstelligen kost tijd en vanuit onze visie gaat dat nooit op korte termijn lukken. Dit is altijd een proces van vallen en opstaan, waarbij jij samen met je coach een weg dient te vinden die bij jou past en ook vol te houden is.

#6. Je trainer werkt op basis van wederzijds respect.
Gelijkwaardigheid tussen je coach en jezelf is de basis voor een prettig coaching traject. Respect betekent rekening houden met elkaar en de anderen benaderen vanuit de wetenschap dat hij of zij net zoveel waard is als jezelf.

#7. Veroordeeld je niet op basis van jouw persoonlijke verhaal.
Ieder persoon heeft zijn eigen verhaal. De een praat hier makkelijker over dan de ander. Toch voelt het soms moeilijk om je persoonlijke verhaal te delen met je coach. Belangrijk hierbij is dat je je op je gemak voelt en je coach hier zowel begripvol als professioneel mee omgaat. Vertrouwelijkheid staat hoog in het vaandel: informatie blijft geheim en tussen vier muren.

#8. Je trainer haalt het beste in jezelf naar boven
Een coach dient je in je kracht te zetten en je persoonlijke kwaliteiten (waarover je al beschikt) uit te lichten en te versterken. De beste coach ben je zelf.

Hopelijk kom je er nu achter dat je de juiste trainer hebt om je doel op de lange termijn te bereiken. Zo niet, ben ook eerlijk naar je trainer én jezelf en ga voor de échte verandering met een trainer die jou écht wilt helpen.

Werken aan jezelf begint vandaag!

Maak nu een afspraak voor een GRATIS intakegesprek.

Maak een afspraak

Fitnet succesverhalen