'De verandering die je zoekt, zit altijd in jezelf'

'De verandering die je zoekt, zit altijd in jezelf'

Een voedingsdagboek gaat jou helpen

Terug naar Blogoverzicht

In het vorige blog: Calorieën tellen of niet? hebben we gesproken over de energiebalans en hoe je dit het best in kaart kunt brengen. In dit blog gaan we verder in op het bijhouden van een voedingsdagboek en waarom jou dit gaat helpen bij het behalen van je persoonlijke doelen.

1. Inzichten verkrijgen 
Tegenwoordig zijn er allerlei manieren om jouw voedingspatroon in kaart te brengen en hiermee inzicht te creëren in je energiebalans. Er zijn tal van apps die jou erbij kunnen helpen om dit een stuk makkelijker te maken. Je vult in wat je eet en de app berekent het aantal calorieën voor jou en geeft je tegelijkertijd inzicht in alle voedingswaarden, zoals koolhydraten, vetten en eiwitten.

Wanneer jij weet hoeveel calorieën je dagelijks binnenkrijgt en verbrandt, weet je precies hoe jouw energiebalans werkt en of je dus in een tekort of een overschot zit, of precies genoeg calorieën binnenkrijgt om je huidige gewicht te behouden.

Tevens zal inzicht in je energiebalans je ook meer controle geven over je voedingspatroon. Wanneer je ziet hoeveel calorieën je daadwerkelijk al ingenomen hebt, zul je je sneller aan jouw doel houden, omdat je inziet dat je voorheen misschien wel meer calorieën binnenkreeg dan nodig was. Je zal hierdoor dus minder snel te veel eten wanneer je wilt afvallen en niet te weinig eten wanneer je wilt bijkomen. Iedereen heeft een ander doel, maar wat je doel ook is, inzicht in je energiebalans is altijd van groot belang om te weten wat je moet veranderen. Hierbij zien we echter dat kleine dingen vaak vergeten worden, zoals de olijfolie/boter waarin je je eten bakt, frisdrank, suiker/melk in je koffie of thee.

Verder zul je door het bijhouden van een voedingsdagboek ook inzicht krijgen in gebeurtenissen die je voedingspatroon beïnvloeden (bijvoorbeeld stress en sociale activiteiten).

Cliënten van Fitnet zijn dagelijks actief bezig met hun eigen energiebalans. De coaches hebben inzicht in het proces van hun cliënten en kunnen, waar nodig, bijsturen. Samen wordt er gestreefd naar het creëren van een optimaal voedings- en bewegingspatroon, iets wat er voor iedereen anders uit zal zien.

2. Bewustwording
Als jij in de auto zit, wil je graag weten hoe hard je rijdt. Met voeding is dit precies hetzelfde. Door bewustwording te creëren in je voedingspatroon, weet je wanneer je te hard rijdt. Als je te vaak te hard rijdt, word je hiervoor gestraft en krijg je een bekeuring. In je lichaam staat deze bekeuring gelijk aan een toename in vetmassa. Echter, het mooie aan voeding hierbij is dat je niet gestraft wordt door op één moment te veel te eten. Eet je een dag te veel? Geen probleem wanneer je de dag erna enigszins op de rem trapt en aan het einde van de week, gemiddeld gezien, binnen je calorie-inname gebleven bent. Zie het als een trajectcontrole, waarbij gekeken wordt naar de gemiddelde snelheid en je niet gestraft wordt wanneer je gemiddeld gezien niet te hard rijdt. Door bewustwording te creëren in je voedingspatroon, kun jij op ieder gewenst moment zien hoe snel jouw snelheidsmeter oploopt en waar nodig wat gas bij geven (meer eten) of op de rem trappen (minder eten).

Ook zul je door bewustwording te creëren in je voedingspatroon een andere kijk krijgen op voeding. Je bent je bewust van wat je eet, waardoor je wellicht op de lange termijn sneller de keuze maakt om voor voeding te kiezen dat je lichaam nodig heeft om goed te functioneren, dan iets waar bijvoorbeeld veel ongezonde vetten of suikers inzit.

3. Procesdoelen 
De meeste mensen die als doel hebben om gewicht te verliezen, willen zo snel mogelijk resultaat zien. Na een week je best gedaan te hebben, ga je kijken of je inspanningen al zijn beloond door op de weegschaal te gaan staan. Dit is heel begrijpelijk, maar niet de slimste aanpak voor de lange termijn. Het kan namelijk voor komen dat je je netjes aan je caloriedoel gehouden hebt, maar dat dit niet terug te zien is in je gewicht op de weegschaal. Je gewicht is namelijk afhankelijk van meerdere factoren. Een van de redenen kan bijvoorbeeld zijn dat je de dag voor je weegmoment een maaltijd met veel zout gegeten hebt. Door een hoge zout inname houdt je lichaam meer vocht vast dan gebruikelijk, waardoor het dus lijkt alsof je niet bent afgevallen. Wanneer je je alleen focust op het getal op de weegschaal, is het alsof je bij een voetbalwedstrijd alleen naar de einduitslag kijkt. Het zegt wel iets, maar misschien heb je wel goed gespeeld en toch verloren. Dit is erg frustrerend, maar doordat er meerdere factoren zijn die je gewicht kunnen beïnvloeden waar jezelf geen of weinig invloed op hebt, is het belangrijk dat je naar het proces kijkt. Tijdens dit proces is het niet je doel om iedere week minder te wegen, maar om zo vaak als mogelijk binnen je caloriedoel te blijven en hierbij heb je zelf in de hand wat je wel/niet eet en hoe je dit registreert. Wanneer het je lukt om binnen je calorieën te blijven, heb je je doel voor die dag al bereikt, ongeacht wat de weegschaal je vertelt.

Een voedingsdagboek bijhouden biedt dus veel voordelen, maar het werkt alleen als je écht 100% eerlijk bent tegen jezelf en dus óók dat ene koekje meetelt wat je snel hebt opgegeten toen niemand keek. Helaas telt je lichaam alle calorieën, of jij ze nu wel of niet bewust bijhoudt. Het doel moet dus niet zijn om alles op een weegschaal te gaan leggen, maar inzicht te krijgen in je eigen voedingspatroon en bewust ervan te worden. Het bijhouden van een voedingsdagboek kan in het begin erg lastig zijn, daarom staan de coaches van Fitnet voor jou klaar om je hiermee te helpen.

Werken aan jezelf begint vandaag!

Maak nu een afspraak voor een GRATIS intakegesprek.

Maak een afspraak

Fitnet succesverhalen