'De verandering die je zoekt, zit altijd in jezelf'

'De verandering die je zoekt, zit altijd in jezelf'

Wat is de invloed van stress op je lichaam

Terug naar Blogoverzicht

Stress speelt een belangrijke rol in het dagelijkse leven en heeft vaker meer invloed op je lichaam dan je misschien denkt. Vaak wordt stress geassocieerd met overspanning of een burn-out, maar wist je dat je lichaam ook stress nodig heeft om zich aan te kunnen passen. In dit blog gaan we kort in op de invloed van stress op je lichaam en hoe voeding en training je kunnen helpen om chronische stress te voorkomen.

1. Wat is stress eigenlijk? 
Stress dient als een overlevingsmechanisme van het lichaam. Voortdurend analyseren je hersenen de potentiële gevaren die jou uit balans kunnen brengen. Wanneer je stress ervaart zullen je bijnieren het hormoon cortisol aanmaken. Hiermee wordt het lichaam gewaarschuwd om zich aan te passen aan die specifieke situatie. Stel je ziet een peuter alleen richting een druk kruispunt rennen. Op het moment dat je dit realiseert ga je actie ondernemen. Dit noemen we incidentele stress en is in het belang van jou als persoon. Wanneer de hoeveelheid stress voor een langere tijd toeneemt en niet meer in het belang van jou als persoon is, noemen we dit chronische stress. Waar acute stress zorgt voor een hogere alertheid en hogere hartslag, zal dit na enige tijd ook weer verdwijnen. Bij chronische stress zijn er negatieve gevolgen voor je gezondheid waaronder een hoge bloeddruk, slaapstoornissen, gewichtstoename in vet en een verslechtering van je immuunsysteem.

2. De invloed van cortisol op je lichaamsgewicht.
Chronische stress zorgt voor een verhoogd level van cortisol in je lichaam en dit zal je insulinegevoeligheid negatief beïnvloeden. Hierdoor kan insuline moeilijker worden verwerkt in je lichaam. Deze insulinegevoeligheid kan uiteindelijk leiden tot diabetes. De verhoogde cortisolwaardes in je lichaam zullen er ook voor zorgen dat je eetlust zal vergroten, je zodoende meer calorieën tot je neemt en daardoor een negatief effect hebben op je lichaamsgewicht.

3. Hoe kun je chronische stress voorkomen?
Er bestaat simpelweg geen snelle oplossing of wondermiddel om je chronische stress weg te nemen. Wel is bewezen dat het aanpakken van de stressbron de enige echte oplossing is. Als je wist hoe dit zou moeten, had je het allang gedaan. Echter, vaak kan je dit niet alleen en heb je iemand nodig die net even anders naar de situatie kijkt of met je meedenkt. Hoe jij met stress omgaat, ook wel ‘coping’ genoemd, zorgt ervoor dat je een bewustwordingsproces in je leefstijl creëert. Hierbij hoort dan ook bewust bezig zijn met je voeding en training. Een wandeling maken om je hoofd leeg te maken of op een yoga matje gaan liggen zorgen wel degelijk voor ontspanning, maar niet hoe jij met jouw stressbron leert omgaan. Kortom, ga aan de slag met actieve coping en ga voor een échte verandering.

Werken aan jezelf begint vandaag!

Maak nu een afspraak voor een GRATIS intakegesprek.

Maak een afspraak

Fitnet succesverhalen