'De verandering die je zoekt, zit altijd in jezelf'

'De verandering die je zoekt, zit altijd in jezelf'

Alles is energie

Terug naar Blogoverzicht

Alles is energie! Dit is een veel gehoorde uitspraak. Maar wat wordt hiermee eigenlijk bedoeld? Energie is de basis van ons bestaan. Zonder een ingewikkeld verhaal te gaan maken over kwantumfysica, willen we in deze blog inzoomen op de elementen van jouw energiebalans. Daarnaast leggen we uit waarom het helpt om bewust te zijn van je eigen energie-inname en energieverbruik. Want het leuke is: je kunt je eigen energiebalans voor een groot deel zélf beïnvloeden!
1. Voeding en bewegen

De energiebalans, zoals wij die bij Fitnet gebruiken, bestaat uit twee kanten. Zoals op het plaatje duidelijk te zien is staat aan de ene kant van de balans de voeding. Hiermee wordt alle energie bedoeld die het lichaam binnenkrijgt door middel van eten en drinken. De andere kant staat voor de energie die door het lichaam wordt verbrand. Bij een ieder van ons zien deze twee zijdes van de balans er anders uit. Dit komt omdat elk persoon anders is en andere gewoontes heeft op het gebied van voeding en bewegen. Waarom het belangrijk is om je bewust te worden van je eigen energiebalans en wat de gevolgen zijn van een verstoorde energiebalans gaan we verder uitlichten in punt 2. 

2. Niet in balans

Eigenlijk zegt jouw lichaamssamenstelling iets over de energiebalans in je lichaam. Onder lichaamssamenstelling verstaan we het vet- en spierpercentage. Deze lichaamssamenstelling kun je meten. Maar wat doet de energiebalans met je lichaamssamenstelling? Simpel gezegd: als je een positieve energiebalans hebt, wat betekent dat jij meer calorieën inneemt dan jouw lichaam verbrandt, gaat je lichaam de overtollige calorieën opslaan als reserve-vet. Dit is dus eigenlijk niet zo positief als het klinkt. Want een langdurige positieve energiebalans kan zorgen voor overgewicht of erger obesitas. Het tegenovergestelde is ook mogelijk. Als je verbranding hoger is dan je inname, gaat je lichaam het overtollige vet verbranden. Dit kan weer gunstige effecten hebben op je gezondheid. Het is alleen niet zo makkelijk als we het nu schetsen, want in praktijk blijkt vaak dat het zelf sturen van deze energiebalans lastig is. Maar een belangrijke stap naar verandering is om zelf bewust te worden van je eigen energiebalans, waardoor je beter in staat bent deze te reguleren.

3. Zelf aan de slag!

In een ideale wereld is iedereen zich bewust van zijn of haar eigen energiebalans én kunnen we deze zelf reguleren. Het begint bij het in kaart brengen van je eigen gedrag en gewoontes. Alleen dan ben je in staat om iets te veranderen. Zoals eerder gezegd zijn er veel factoren die van belang zijn bij onze energiebalans. Onze omgeving is daar een goed voorbeeld van. Met omgeving bedoelen we bijvoorbeeld je partner of collega’s, die jouw keuzes op het gebied van voeding kunnen beïnvloeden. Zo zijn er een heleboel factoren die inspelen op jouw gedrag en gewoontes. Binnen onze coaching bij Fitnet gaan we al deze factoren die jou beïnvloeden bespreken én kijken naar praktische oplossingen. Maar misschien kun je zelf ook al een aantal factoren op noemen die jouw voedingskeuzes of beweeggedrag beïnvloeden. Mocht je op een bepaald punt blijven vasthangen, helpen wij je graag verder. Is je energiebalans al helemaal goed en kun je deze op de lange termijn zelf reguleren? Compliment, want dan heb jij de oplossing voor jezelf gevonden!

Werken aan jezelf begint vandaag!

Maak nu een afspraak voor een GRATIS intakegesprek.

Maak een afspraak

Fitnet succesverhalen